Pacientii care traiesc cu HIV din judetul Galati pot accesa gratuit serviciul de consiliere prin telefon si WhatsApp pus la dispozitia acestora de catre Asociatia Pacientilor din Galati, o ocazie pentru pacienti sa primeasca informatii utile despre drepturile pe care le au, conform legii, sau sa reclame dificultatile intalnite in accesarea tratamentului pentru HIV, a serviciile medicale sau sociale. Serviciul este un ajutor imediat pe care o persoana care traieste cu HIV il va primi pentru situatia in care se afla, chiar si asistenta pentru eventualele situatii de discriminare.
Serviciul de consiliere telefonica prin WhatsApp face parte din proiectul „Consultanta telefonica gratuita pentru pacientii cu HIV din Galati”. Proiectul beneficiaza de o finantare din partea Programului Start ONG.
Proiectul mai include si realizarea a 150 KIT-uri cu materiale legate de tratamentul pentru HIV si aderenta acestuia, scopul final al KIT-ului informativ fiind acela de a-i ajuta pe pacientii care traiesc cu HIV din judetul Galati sa inteleaga care sunt pasii necesari pentru a ajunge la stadiul de HIV nedetectabil. Status HIV nedetectabil (cantitatea de virus din organismul unei persoane infectate este de sub 50 copii/ml sange) inseamna un risc extrem de scazut de transmitere a virusului HIV de la o persoana infectata, in acest stadiu, la una neinfectata.
“Este pentru prima oara cand punem la dispozitia pacientilor care traiesc cu HIV din judetul Galati un serviciu atat de complex: consiliere gratuita prin telefon/WhatsApp si 1 KIT informativ legat de tratamentul pentru HIV si situatiile care il pot influenta in mod negativ. La materialele informative din cadrul KIT-ului au lucrat specialisti si persoane care traiesc cu HIV si speram ca acesta sa conduca cat mai multe persoane care traiesc cu HIV din judet catre un status HIV nedetectabil. Infectia cu HIV ramane o problema in judetul Galati: in 2018[1], judetul Galati se afla pe locul al 8 lea in Romania la nivel de noi cazuri de HIV inregistrate.” mentioneaza Daniel Scoarta, Presedinte, Asociatia Pacientilor din Galati.
__
Despre Asociatia Pacientilor din Galati:
Asociatia Pacientilor din Galati a aparut in anul 2016 ca raspuns civic la dificultatile cu care se confruntau pacientii din judetul Galati in sistemul public medical. Pe parcursul celor trei ani de existenta, organizatia a informat cu privire la infectia cu HIV si hepatite un numar aproximativ de 7000 elevi din 29 licee si scoli din judet si a reprezentat numerosi pacienti in relatia cu spitalele de care apartineau.
Despre Programul Start ONG:
Start ONG este un program lansat de Kaufland Romania si implementat de Asociatia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educatie, sanatate, mediu, social si cultural. Valoarea totala a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finantare comunitara destinat ONG-urilor tinere si institutiilor non-administrative.
[1] Compartimentul pentru Evaluarea și Monitorizarea Infecției cu HIV în România, Institut “Prof. Dr. M. Balș”
Leave a Reply